Încet, dar sigur, ne întoarcem la origini. Într-un mod mai modern, reinterpretat, dar ne-am dat seama că avem o cultură frumoasă în spatre și e păcat să nu o accentuăm. Stilul tradiţional românesc a fost, este şi va rămâne în topul ideilor de amenajare pentru interioare, întrucât contribuie la crearea unei atmosphere spirituale, unice, care te îmbie la relaxare. Acesta presupune un mix de caracterisitici ale stilurilor brâncovenesc, contemporan, rustic şi retro, motiv pentru care nu poate fi considerat minimalist, dar nici nu putem spune că este prea încărcat.
Dacă vrei să te bucuri de o locuinţă deosebită, cu accente tradiţionale, dar totodată modernă, spaţioasă şi primitoare, venim noi cu câteva sugestii pentru tine, în vederea realizării designului interior dorit.
1. Foloseşte elemente caracteristice stilului tradiţional
Se recomandă placarea pereţilor şi a tavanului cu lemn brut, a parchetului cu finisaje mate şi folosirea unor culori asemenea lemnului deschis. În plus, ai putea opta pentru un şemineu stilizat, cu un decor aparte, care să te introducă în atmosfera vremurilor de altădată şi a-i aduce o notă de unicitate căminului tău. Acesta ar putea fi placat cu faianţă sau plăci ceramice cu motive tradiţionale pictate manual, cu o culoare caldă şi plăcută ochiului.
2. Alege un mobilier potrivit stilului adoptat
Este absolute necesar să alegi un mobilier masiv din lemn prelucrat sau brut. În cazul amenajării unui conac, este indicat să foloseşti un mobilier cu accente clasice sau chiar unul de răchită, un material foarte la modă în zilele noastre. Pentru tapiţarea acestuia, se recomandă textile cu imprimeuri şi ornamente tradiţionale, însă trebuie să ţii cont de faptul că, din punct de vedere vizual, aceste elemente sunt destul de puternice, motiv pentru care ar trebui să te limitezi doar la câteva. Un bufet sculptat va arăta foarte authentic într-o încăpere tradiţională modernă. Dacă nu ai suficient spaţiu pentru el în living, îl poţi poziţiona cu încredere în bucătărie.
3. Foloseşte accesorii, suveniruri şi textile traditional româneşti
Obiectele cu motive tradiţionale, populare vor arăta foarte bine într-o locuinţă cu un design gândit în acest fel. Ideal ar fi să te limitezi însă doar la câteva, pentru a nu-ţi transforma casa într-un muzeu. Un ulcior mare pictat sau câteva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă. Foloseşte textile doar din material naturale (bumbac, tricot, in), regăsite cel mai adesea în prosoape, ştergare, pături, cuverturi sau draperii. Muşcatele, ficuşii sau alte plante pot fi puse în ghivece de lut pictate, amplasate pe suporți, rafturi sau pervazele ferestrelor. Chiar şi florile naturale, cum sunt cele de câmp, vor arăta bine într-un spaţiu decorat în manieră tradiţională.
Stilul tradiţional românesc va fi considerat mereu inedit, spectaculos şi reprezentativ poporului nostru, iar reinterpretarea acestuia poate lesne conduce ca rezultat către decorurile contemporane, fiind şi o metodă ingenioasă de a transmite tradiţia următoarelor generaţii.