Idei de amenajare pentru dormitorul celor mici
Copiii ne aduc fericire. Chiar dacă uneori sunt neastâmpăraţi, mult prea agitaţi, dezordonaţi sau încăpăţânaţi, ei sunt cei care ne dau motivaţia de a trece peste toate şi de a-i vedea zâmbind în orice împrejurări. De aceea, amenajarea dormitorului celor mici este uneori o provocare, căci pretenţiile şi dorinţele nonconformiste ale acestora depăşesc cu mult spaţiul disponibil sau mobilierul pentru care am optat. Cu toate acestea, există câteva trucuri ce ne pot ajuta în amenajarea unui dormitor chic şi vesel, care să îi entuziasmeze pe copii şi să-şi dorească să îl păstreze mereu curat.
Un aspect de luat în considerare atunci când amenajăm camera copilului nostru este modul în care aranjăm mobilierul. Acesta trebuie să fie uşor accesibil şi pe măsura lui, astfel încât să nu depindă de noi atunci când au nevoie de o jucărie anume sau un obiect de îmbrăcăminte. Pentru a crea un ambient plăcut, patul trebuie poziţionat după o anumită logică, în funcţie de forma şi dimensiunea acestuia. Pentru a avea libertate de mişcare în cameră, acesta ar putea fi amplasat la o distanţă de minimum 60 cm. faţă de perete sau restul pieselor de mobilier. Amplasarea patului se face, în general, cât mai departe de uşă, la o distanţă de minimum 90 de cm. Pentru ca cel mic să nu fie expus frigului, trebuie exclusă şi varianta în care patul este amplasat sub fereastră. Indicat ar fi să se poziţioneze după punctele cardinale, spre sud-vest, pentru a permite luminii naturale să intre în camera.
Nu există reguli stricte în alegerea culorilor pentru dormitor, însă de obicei se merge pe starea pe care ele o creeză. Şi cum cel mic iubeşte nuanţele vii şi vesele, care îl transpun într-o lume de poveste cu prinţi şi prinţese, zâne şi vrăjitori, putem folosi nuanţe de albastru, verde, roz, violet, galben sau putem adăuga accente puternice prin elementele de decor folosite, precum pernuţe, veioze, lumânări.
Alegerea unui tapet care să se potrivească cu camera nu este uşoară. În primul rând, trebuie avute în vedere dimensiunile încăperii, precum şi locul din care bate lumina. O cameră cu dimensiuni reduse va da un sentiment de claustrofobie dacă tapetul are un pattern complex sau culori prea intense. Încăperile mici arată cel mai bine cu un tapet în culori deschise, pastelate, cu imprimeuri fine şi delicate. Ideal ar fi să decorăm doar unul din pereţii camerei cu tapet. În felul acesta vom scoate în evidenţă o anumită zonă a încăperii, va da senzaţia de mai mult spaţiu şi va crea un joc de culori şi de texturi foarte plăcut ochiului.
Amenajarea dormitorului trebuie să funcţioneze ca o extensie a personalităţii copilului, să fie un spaţiu în care să se simtă în siguranţă şi care să îi stimuleze creativitatea. În centrul acestuia putem organiza un spaţiu de joacă, pentru care nu avem nevoie decât de o măsuţă joasă, rotundă şi spaţioasă şi câteva scăunele, pe care cel mic să le poată muta după bunul plac.
Cele mai comune greşeli în amenajarea dormitorului copilului sunt:
- Lipsa unui plan detaliat în ceea ce priveşte amplasarea pieselor de mobilier;
- Alegerea unui pat prea mare;
- Poziţionarea greşită a patului în cameră;
- Alegerea şi aşezarea greşită a covoarelor;
- Aglomerarea spaţiului cu accesorii inutile şi inestetice;
- Îmbinarea mai multor stiluri.
Un proiect de design reuşit începe întotdeauna cu o bună planificare. Cel mai bine ar fi să pregătim din timp o listă cu obiectele pe care cel mic le vrea neapărat în cameră şi care l-ar face fericit. Acest exerciţiu ne va ajuta să avem o privire de ansamblu asupra elementelor de decor care ar trebui achiziţionate, fără aface cheltuieli suplimentare pe obiecte inutile.
Venim cu idei creative şi cu soluţii complete pentru realizarea oricărui tip de mobilă la comandă la standarde înalte de calitate, care să se potrivească personalităţii în formare a copilului tău şi să se plieze pe dorinţele şi exigenţele voastre. Pentru mai multe detalii ne poți contacta la numărul 0751 166 240.