Ca femeie, amenajarea bucătăriei este foarte importantă, având în vedere faptul că o mare parte din timpul liber ţi-o petreci aici, încercând să le prepari celor dragi bunătăţi savuroase şi să le aduci zâmbetul pe chip. Chiar şi dacă ai o casă cu bucătărie mică, nu există nici un motiv pentru care să te îngrijorezi. În zilele noastre, există diverse trucuri de amenajare, astfel încât bucătăria ta să pară mai mare, mai spaţioasă şi mai aerisită. În cele ce urmează, îţi vom oferi câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte aranjarea lucrurilor din încăpere pentru ca aceasta să arate exact aşa cum îţi doreşti.
- Alege dulapuri mici, dar practice. În general, dulapurile de bucătărie au o adâncime de 60 de cm. Dacă bucătăria ta este îngustă şi parcă nu ai vrea să renunţi la spaţiile de depozitare, profită de spaţiul de pe perete şi instalează dulapuri cu adâncime de 30-40 cm., perfecte pentru o bucătărie ceva mai mică, dar plină de bun gust.
- Alege culori luminoase şi deschise. Într-un spaţiu mic, alegerea corectă a culorilor este cheia, definând aspectul şi sentimentul pe care încăperea ţi-l oferă. O idee ingenioasă ar fi să optezi pentru suprafeţe netede, fără mânere în cazul dulapurilor. Pentru a obţine un spaţiu amplu şi uniform din punct de vedere vizual, mobilierul, peretele şi podeaua trebuie să aibă aceeaşi culoare.
- Creează un mediu luminos şi aerisit. Este absolut necesar ca bucătăria să fie bine iluminată, iar de preferat e ca lumina să fie naturală. Dacă însă acest lucru nu este posibil, poţi plasa corpuri suspendate de iluminat sau spoturi deasupra zonelor mai întunecate. Optează pentru o lumină caldă, care creează o atmsferă plăcută şi primitoare. Pentru că în bucătărie vei găti cel mai probabil destul de des, este foarte important să existe cel puţin o fereastră largă care să permită o bună aerisire. Există totuşi şi sisteme de ventilaţie, ce pot contribui la reîmprospătarea aerului într-un mod rapid şi eficient. Acestea sunt recomandate şi fiindcă ajută la reglarea umidităţii din cameră, prevenind în acest fel degradarea mobilierului şi a pereţilor.
- Investeşte în materiale de construcţie de calitate. Pentru că bucătăria e un spaţiu destul de solicitat, e bine să te gândeşti din timp şi la modul în care o vei întreţine. Materiale precum gresia, faianţa şi vopseaua lavabilă sunt recomandate în mod tradiţional, întrucât se curăţă uşor şi sunt mai rezistente în timp. O tendinţă recentă este utilizarea pietrei naturale – un material rezistent şi elegant, dar mult mai costisitor.
- Ai grijă să găseşti un spaţiu şi pentru plante. Nu doar că au rolul de a reîmprospăta aerul, dar sunt şi o pată de culoare binevenită, un adevărat colţ verde de rai în propria bucătărie. Poţi utiliza ghivece colorate, cu forme atipice, ce vor aduce un plus de frumuseţe şi veselie în încăpere. Dacă totuşi nu ai suficient loc şi pentru plante, ai grijă să ai mereu un ghiveci cu flori înmiresmate pe masă.
Bucătăria e mai mult decât un spaţiu în care pregăteşti bunătăţi pentru cei dragi sau în care îţi bei cafeaua de dimineaţă. Bucătăria este sufletul casei, locul în care vă întâlniţi după o zi lungă şi staţi la poveşti sau în care vă oferiţi o îmbrăţişare caldă înainte să plecaţi. De aceea, este foarte important să îţi amenajezi bucătăria cu stil, bun gust şi atenţie, pentru e economisi inteligent spaţiul şi a o face să arate exact aşa cum îţi doreşti.