20% Reducere la întreaga colecție de Mobilier pentru Living / Sufragerie

Coșul meu

Idei ingenioase de amenajare a unei garsoniere

Tot mai multe persoane aleg în ultimul timp să locuiască la garsonieră, mai ales dacă este vorba de un cuplu sau tineri dornici de linişte şi intimitate. Există multe motive pentru care oamenii aleg un apartament mai mic – de la preţurile mai scăzute şi până la confortul oferit, dar şi dorinţa de a locui singuri. Indiferent de motivele din spatele acestei alegeri, un lucru este cert: amenajarea garsonierei trebuie făcută cu mare atenţie şi implicare. Având în vedere faptul că spaţiul este limitat, iar camera are rol de dormitor, living, birou şi/sau bucătărie, este foarte important ca fiecare metru pătrat din locuinţă să fie planificat şi eficientizat.

În acest sens, îţi punem la dispoziţie 5 sfaturi utile în ceea ce priveşte amenajarea garsonierei tale, astfel încât să te bucuri de un cămin modern şi primitor:

Alege cu atenţie piesele de mobilier. Dacă spaţiul este restrâns, optează pentru piese de mobilier mici dar elegante şi renunţă la cele care nu îţi sunt absolut necesare, precum: biroul, măsuţa de toaletă, vitrină, dulapuri în plus sau fotolii. Dacă primeşti des musafiri, ia în considerare faptul că vei avea nevoie mai degrabă de o canapea extensibilă decât de un pat, care ar ocupa foarte mult din spaţiu. Dacă munceşti mult de pe calculator, optează pentru un spaţiu de lucru sau chiar un birou.

Ai grijă la paleta de culori pe care o alegi. Este foarte important ca toate elementele din locuinţă să aibă acelaşi stil, aceeşi temă, şi, mai presus de orice, să facă parte din aceeaşi gamă cromatică. Nu opta pentru un dulap de haine cu o culoare închisă şi un birou de o culoare total opusă, mult prea deschisă, fiindcă va crea impresia de dezordine şi va deranja din punct de vedere vizual. Atunci când parchetul este în aceeaşi nuanţă cu toate piesele de mobilier, iar elementele de decor urmează aceeaşi paletă, spaţiul va părea mai mare, iar locuinţa mai ordonată şi aerisită. În acelaşi timp, ia în considerare faptul că nuanţele din încăpere îţi pot afecta dispoziţia. Ţinând cont de faptul că garsoniera va servi şi ca living şi ca dormitor, alege culori neutre care să nu îţi disturbe somnul, dar care să-ţi menţină productivitatea pe tot parcursul zilei.

Gândeşte strategic spaţiile de depozitare din locuinţă. Dacă dispui de un balcon, fie el închis sau deschis, te poţi considera norocos, fiindcă asta înseamnă că dispui de un spaţiu de depozitare suplimentar. Pe lângă dulapurile tradiţionale pentru haine şi rafturile sau etajarele pentru depozitarea cărţilor şi a obiectivelor decorative, poţi opta pentru spaţii de depozitare ceva mai inedite, ascunse în celălalte piese de mobilier. Dacă te gândeşti să achiziţionezi un birou, alege unul cu multe sertare dulăpioare sau rafturi suspendate.

Optează pentru un decor minimalist. Într-un apartament cu o singură cameră, nu îţi poţi permite să exagerezi cu decoraţiunile din cauza spaţiului redus, căci totul poate deveni haotic şi înghesuit foarte rapid. Un stil de decor minimalist sau scandinav este ideal pentru o garsonieră, mai ales când deserveşte în scopuri multiple. Nu încărca excesiv pereţii cu postere sau tablouri, întrucât încăperea va părea şi mai mică decât este în realitate. Foloseşte în schimb piese de decor statement, care să creeze impresia că spaţiul e mai mare decât este de fapt în realitate. În ceea ce priveşte perdelele, alege modele simple, delicate şi elegante, care să nu fie încărcate de print-uri, modele florale sau imprimeuri care să reţină lumina naturală.

Evită clutter-ul cu orice preţ. Atunci când locuieşti într-un apartament cu o singură cameră, ordinea şi curăţenia devin reguli absolut necesar de respectat. Orice detaliu în plus, orice obiect de decor sau piesă de mobilier prea încărcată va aglomera excesiv spaţiul şi va crea senzaţia de disconfort. Spaţiile de depozitare sunt de asemenea restrânse, astfel că ar trebui să eviţi cu orice preţ să abuzezi de ele. Dacă spre exemplu ai de gând să achiziţionezi un aspirator, poţi alege unul vertical, care poate fi depozitat cu uşurinţă, fără a ocupa mult spaţiu.

Astfel, o garsonieră poate fi o alegere foarte înţeleaptă dacă ştii că o amenjezi cu stil şi bun gust. Este important de punctat şi reţinut faptul că un apartament de dimensiuni reduse necesită o planificare atentă şi suplimentară atunci când vine vorba de spaţiile de depozitare, alegerea pieselor de mobilier şi a celor de decor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *